Indlæser Begivenheder

lørdag 5. juni

Kl. 11.00 - 12.00

Pris: Gratis

Fernisering: Kaos i Cosmos

Kaos er emnet for denne udstilling af BilledCosmos. Billedmagerne har frie hænder til at skabe deres version af kaos og det, kaos kan medføre. Udstillingen vil kunne ses i CosmosHuset indtil KulturCosmos holder flyttedag til det nye Cosmos senere på året.

 

Myter bag kaos og kosmos

Kaos og kosmos er begreber fra den græske mytologi, men det også urmyter hos mange folkeslag. Det kan hedde forskelligt og fortælle om noget, der ligner hinanden.

I sin bog ”Myte og sagn” skriver Mads Lidegård bl.a. om urmyternes kaos:

”Det fælles er den totale tomhed, kaos, mangel på enhver orden, hvor alt er vildfarent. Intet liv findes.

Ud af urkaos skabte guderne de første livsmuligheder og skabte orden, kosmos. Tingene havde fundet deres plads…. Det betød dog ikke, at kaos var forsvundet – det levede videre i den vilde natur lige uden for menneskers bygder og i de vilde folkeslag omkring deres lande.”

”Fortidens mennesker tænkte ikke som vi, der opfatter tiden som en stadig udvikling efter en linje, hvor hvert øjeblik er nyt og aldrig været før…..Europas oldtidsfolk opfattede tilværelsen som en cirkel eller cyklus, der gentog sig igen og igen. Det som har været nu, har været mange gange før – der er intet nyt under solen.”

”Det gamle går i opløsning for at det nye kan komme til og overtage herredømmet, foråret over vinteren, unge over gamle, livet over døden, kosmos over kaos. ”